Kalendarium Żeglarskie – KZ-08-12

W dniu dzisiejszym nawiązuje do wydarzeń które miały miejsce 8 grudnia 1959 roku. Ale od początku.

Ogólny zarys

W 1935 roku została zwodowana łódź ratunkowa klasy Watson oznaczona numerem 775. Jej długość to 45ft czyli niecałe 14m. Była to drewniana łódź zaprojektowana przez George’a Lennox Watsona dla Royal National Lifeboat Institution. Oddana do służby w Broughty Ferry, Dundee w Szkocji. Podczas swojej służby miała okazję ocalić 118 osób.

Wezwanie pomocy

8 grudnia 1959 roku załoga Mony otrzymała wezwanie do pomocy latarniowcowi Nord Carr, który zerwał się z kotwicy i rozpoczął dryf po zatoce św. Andrzeja. Wezwanie miało miejsce o godzinie 3:13, dowódcą był kapitan Aleksander Gall. Mona w chwili zdarzenia była jedyną łodzią ratunkową w tym rejonie. Ostatni świadkowie widzieli Monę wypływającą z rzeki Tay w stronę zatoki, zaś ostatni sygnał jaki nadała miał miejsce o godzinie 4:48.

Odnalezienie Mony

Później gdy odnaleziono jednostkę okazało się, że znajduje się ona na piaszczystym wybrzeżu, odwrócona do góry dnem. Monę odnalazł helikopter RAF-u podczas akcji poszukiwawczej. Sam zaś latarniowiec jak się później okazało utrzymał się na zapasowych kotwicach kilka mil dalej zaś załoga Nord Carr została uratowana przez Royal Air Force.

Echa po tragedii

Po wszystkich tych wydarzeniach zostało wszczęte śledztwo dotyczące sprawności służb ratunkowych. Okazało się, że faktycznie wszystko było w porządku. Podczas tego wydarzenia zginęli Ronald Grant, George Smith, Alexander Gall, John Grieve, John T Grieve, George Watson, James Ferrier oraz David Anderson. Była to tragedia dla lokalnej społeczności, która jednak podziałała mobilizująco. W ciągu zaledwie miesiąca pozyskali fundusze w wysokości aż 77 tysięcy funtów dla osób związanych z poszkodowanymi w tragedii a w kolejnych miesiącach zgłosiło się 38 ochotników do służby.

Mona w kulturze

Na temat zdarzeń dotyczących Mony powstała pieśń. The Lifeboat Mona została napisana przez The Dubliners. Później pieśń ta została wykonana przez EKT Gdynia a polskie słowa do niej napisała Anna Peszkowska. Jej tytuł to Mona.

Pamięci Mony
EKT Gdynia – Mona