Jak się ściemni to się rozjaśni

Powiedzenie to pochodzi z żeglarstwa morskiego kiedy to nawigując w ciągu dnia patrząc w stronę brzegu dopływając do jakiegoś portu widzimy tak naprawdę jednolitą linię brzegową, widzimy wieże kościoła, widzimy charakterystyczne punkty na brzegu ale nie widzimy główek portu. Nie widzimy w którym miejscu ten port się znajduje i jak do tego portu wejść. Oczywiście mamy mapy nawigacyjne, mamy przyrządy więc wiemy teoretycznie jak do niego wejść jednak co innego jest teoria a co innego praktyka. Obserwując linię brzegową znacznie trudniej jest wybrać miejsce do którego powinniśmy wejść.

W nocy natomiast gdy mamy ciemny horyzont pokazują się światła. Światła nawigacyjne, które wprowadzają nas właściwie jak po sznurku do tego portu. Stąd też powiedzenie, że jak się ściemni to się rozjaśni. Im ciemniej tym światła lepiej widoczne i światła typu nabieżniki, główki portu, forwaterówki czyli bojki podejściowe pokazują nam dokładnie jak do tego portu wejść.