Jak słuchać podcastu?

W chwili obecnej na rynku możemy znaleźć wiele różnych aplikacji, które pozwolą nam słuchać podcastów. Poniżej znajdziecie opis dwóch dosyć popularnych z których sami korzystamy.

Ja w chwili obecnej korzystam z telefonu z Androidem. Do samych podcastów wykorzystuje aplikację o nazwie Podcast Addict. Również Stitcher Radio for Podcast jest chwalony ale sam z niego nie korzystałem.  Jeżeli chcecie skorzystać z urządzenia z iOS to z tego co wiem, to jednym z lepszych jest oczywiście iTunes. Przy większej ilości zasubskrybowanych podcastów podobno nie jest najwygodniejszy ale są również dostępne alternatywne aplikacje. Nie miałem okazji korzystać więc nic na jego temat nie powiem nic więcej. Na urządzenia z Windows 10 polecany jest Muzyka Groove.

Jak korzystać z Podcast Addict? Po zainstalowaniu wybieramy opcję dodania nowego podcastu znakiem plusa. Mamy możliwość wyboru skąd chcemy pozyskać dane. Najprościej użyć wyszukiwarki.

Większość materiałów jest udostępnianych na iTunes dlatego też warto zaznaczyć opcję przeszukiwania ich serwerów

Po wyszukaniu mamy całą listę dostępnych materiałów zawierających wpisane przez nas słowa

Po prawej zaznaczamy, że chcemy zasubskrybować wybrane przez nas kanały a po chwili przejść do listy wszystkich naszych podcastów jakie chcemy słuchać.

Wybierając każdy z kanałów mamy możliwość przejrzenia listy epizodów dostępnych w danym podcascie.

Podcast Addict ma również możliwość sortowania poszczególnych odcinków na wiele różnych sposobów: po czasie trwania, dacie publikacji, ocenie, rozmiarze pliku. Oczywiście możemy wybrać czy sortowanie ma być malejące czy rosnące. Każdy z plików możemy wybrać czy chcemy pobrać na urządzenie aby słuchać gdy nie mamy dostępu do sieci lub ogranicza nas plan taryfowy. Jeżeli nie zwracamy na to uwagi można słuchać bezpośrednio z serwera.

Jest to jedna z wielu aplikacji dostępnych na rynku, ale większość z nich działa w bardzo podobny sposób. Te aplikacje mają też wiele różnych ciekawych opcji, np.: Podcast Addict może automatycznie sprawdzać źródła i jeżeli pojawi się nowy odcinek to go pobiera, może również wykorzystywać tylko WiFi aby nie zużywać danych pakietowych. Również automatyczne wyłączenie może być dobrą opcją dla osób słuchających już na śpiocha. Sam z tego też często korzystam.

Jeżeli macie jakieś pytania to zapraszam do kontaktu