Skala zachmurzenia

Skala zachmurzenia. Jest to skala opisująca w jakim stopniu mamy zachmurzone niebo. Stopniem, który opisuje całkowicie zachmurzone niebo jest X. To już nie jest skala jedynie cyfrowa, są również symbole. X mówi, że niebo jest całkowicie niewidoczne, całkowicie zasnute przez chmury. 0 to znaczy, że niebo jest całkowicie czyste,. Żadnej chmurki na niebie. 1 to ¼ nieba zachmurzona, 2 to pół nieba zachmurzone, 3 to ¾ nieba zachmurzone. No i jeszcze Z. Z oznacza, że w momencie gdy oficer schodzi pod pokład zrobić wpis do dziennika jachtowego i między jedną a drugą godziną, między tymi wpisami jest niebo na tyle zmienne tj: między 1, 2 lub 3 skacze, to po prostu wpisuje Z jako zmienny wygląd nieba.

Skala jest określana na oko: patrzymy i po prostu szacujemy ile tego nieba jest zasnutego przez chmury.

Pozostałe skale:

• Widzialności;