Szymon Kuczyński

Wpis okolicznościowy podyktowany wielkim wydarzeniem w świecie żeglarskim. Oto dziś o godzinie 0929 UTC Szymon Kuczyński dokonał wielkiego wyczynu – ukończył rejs „Solo, non stop, around the world” czyli solo, non stop dookoła świata! Szymon wpłynął dziś w asyście witających go znajomych do portu Plymouth, z którego 19 sierpnia 2017 wyruszył w rejs. Tym samym zakończył trwający 270 dni, 10 godzin i 29minut samotny rejs okołoziemski bez zawijania do portu. Pokonał 29 044 mil morskich ze średnią prędkością 4,5 kts. Szymon ustanowił światowy rekord, ponieważ przepłynął na najmniejszym jachcie w historii wokołoziemskich rejsów. Jest to jednostka z polskiej stoczni Northman – Maxus 22 „Atlantic Puffin”. Tak żeby zadziałać wam na wyobraźnię – jacht miał długość 6,63m czyli mniej niż znaczna część jednostek pływających po Solinie czy innych jeziorach! Wyobraźcie sobie taką łupinę na oceanie… Oczywiście jacht był odpowiednio przygotowany, no ale gdzie on np.  upchał prowiant, dodatkowe żagle, itp.? Sama logistyka pod pokładem stanowiła zapewne nie lada wyczyn, a ształowanie wyglądało zapewne jak tetris! Podkreślić trzeba, że Szymon jest trzecim w historii Polakiem, który opłynął Świat bez zawijania do portu samotnie. Przed nim dokonali tego Henryk Jaskuła i Tomasz Lewandowski. Ponadto jest drugim, po Krzysztofie Baranowskim Polakiem, który ma w dorobku żeglarskim dwa okołoziemskie rejsy. Szymonowi podczas rejsu nie brakowało przygód i awarii. Na przykład po „knock downie” (znaczny, nagły przechył jachtu) w okolicy Przylądka Horn maszt na jego jachcie uległ drobnemu wygięciu. Zmusiło to Szymona do prowizorycznego wzmocnienia takielunku oraz przez pewien czas do noszenia bardziej asekuracyjnych zestawów żagli, przez co jacht nie mógł rozwijać pełnej prędkości. Przebieg rejsu, a obecnie zapiski z niego, można śledzić na stronie http://www.zewoceanu.pl/ Szymon planuje niebawem wyruszyć z Plymouth w drogę powrotną do Polski, gdzie w Marinie Kamień Pomorski odbędzie się jego oficjalne powitanie – prawdopodobnie 9 czerwca 2018r. Ktoś się wybiera? Ja mam ogromną ochotę, ale nie wiem czy czasowo wyrobię 🙁

Statystyki rejsu: –          Czas rejsu:   270 dni,   10 godzin,   29 minut, –          Pokonanych mil:  29 044 –          Średnia prędkość:  4,5 kt –          Przeczytane książki:  143 Jacht „Atlantic Puffin”: –          Typ: Maxus 22 –          Producent: Stocznia Jachtowa Northman, Polska –          Projekt: Jacek Daszkiewicz –          Długość: 6,36 m –          Szerokość: 2,48 m –          Powierzchnia żagli podstawowych: 23 m2 –          Zanurzenie: 1,40 m –          Masa jachtu: 1350kg (balast 500kg) ✉️ Aby otrzymywać powiadomienia o wszystkich informacjach związanych z Fundacją Galion dopisz się do newslettera. 🎥 Powiadomienia wszystkich filmach otrzymasz gdy zasubskrybujesz nasz kanał oraz klikniesz dzwoneczek wybierając wszystkie. ☕ Możesz również wesprzeć nasze działania poprzez dotację dla Fundacji Galion